Tietoa

Mount Everest on maailman korkein vuori. Sen huippu sijaitsee 8847 metrin korkeudessa merenpinnasta. Everest kuuluu Himalajan vuoristoon, joka sijaitsee pääosin Nepalissa mutta on levittäytynyt muihinkin Aasian maihin. Everestin vuori taas istuu Nepalin ja Tiibetin (Kiinan) rajalla. Maailmasta löytyy vain 14 vuorenhuippuja, jotka ovat yli 8000 metriä merenpinnasta – kaikki 14 löytyvät Himalajan alueelta. Tämä tekee vuoristosta maailman haastavimman ja vaarallisimman, mutta myös tunnetuimman, vuorikiipeilymaaston.

 

Mount Everestin uskotaan olevan yli 60 miljoonaa vuotta vanha. Sen sanotaan muodostautuneen mannerlaattojen liikkeiden ansiosta, Intian ja Euraasian laattojen törmättyä toisiinsa. Törmäys työnsi silloisen Tethysmeren merikalkkikivisen pohjan ylöspäin, jonka ansiosta vielä tänäkin päivänä Everestissä näkyy keltaisten kivien “vanne”, joka ympäröi vuoren huippua. Himalajan koko vuoristo muuttuu edelleen jatkuvasti, sillä mannerlaatat yhä jatkavat liikehdintää. Joidenkin tutkijoiden mukaan Himalajat kasvavat edelleen, muualla taas sanotaan niiden kutistuvan. Tutkijatkaan eivät ole yhtä mieltä tässä asiassa.

 

Ennätyksiä

Vuonna 1953 Uusi-Seelantilaisesta Sir Edmun Hillary:sta ja Nepalilaisesta Sherpa Tenzing Norgay:sta tuli maailman ensimmäiset Everestin huipulle kiivenneet henkilöt. 29 vuotta aiemmin George Mallory ja Andrew Irvine olivat pyrkineet selättämään Everestin, he kuitenkin menehtyivät reissullaan. Tästä johtuen on mahdoton tietää, ehtivätkö Mallory ja Irvine vuoren huipulle ennen kuolemaansa – jos ehtivät, he olisivat todelliset ensimmäiset Everestin kiivenneet ihmiset. Ensimmäinen vuorelle asti päässyt suomalaiskiipeilijä on Veikka Gustafsson, joka teki ennätyksensä vuonna 1993, ja ensimmäinen suomalainen huipun saavuttanut naiskiipeilijä on vuonna 2010 Everestin kiivennyt Carina Räihä. Muita Mount Everestiin liittyviä ennätyksiä on tehty muun muassa vuonna 1975, kun Junko Tabei:sta tuli Everestin ensimmäinen naiskiipeilijä, vuonna 1980, kun Reinhold Messner:sta tuli ensimmäinen Everestin yksin selättänyt ihminen sekä vuonna 2001, kun Erik Weihenmayer:sta tuli ensimmäinen sokea kiipeilijä. Vanhin huipulle kavunnut ihminen on 76-vuotian Min Bahadur Sherchan, nuorin on 13-vuotias Jordan Romero. Vuonna 2005 nepalilainen pariskunta Mona Mulepati ja Pem Dorja Sherpa menivät naimisiin vuoren huipulla.

 

Mutta…

Everestillä on pimeä puolensa ja synkkä maine. Yli 200 ihmistä on kuollut yrittäessään päästä Mount Everestin huipulle. Tätäkin synkempi on se, että ruumiiden vuorelta noutaminen olisi erityisen haastavaa ja vaarallista, jonka johdosta suurin osa vuorelle kuolleista jätetään sinne, maanmerkeiksi tuleville patikoijille. Ilmasto sentään säilyttää ruumiit niin hyväkuntoisina kuin ruumis vaan voi olla. Yleisimmät kuolemaan johtaneet syyt ovat yllättävät myrskyt, lumivyöryt, paleltuminen, nääntyminen, tuuli ja putoamiset sekä yksinkertaisesti korkeuden aiheuttamat sairaudet ja haitat. Lisäksi turismin ja kokemattomien kiipeilijöiden vaikutus kuolemanriskiin on puhuttanut. Everestin kiipeilykausi kestää vain noin 1,5 kuukautta, huhtikuun puolesta välistä toukokuun loppuun. Talvisin sääolosuhteet ovat liian vaaralliset mahdollistaakseen vuoren kiipeämisen ja kesällä monsuunisadekausi nostattaa lumivyöryjen riskiä. Lyhyt kiipeilykausi johtaa siihen, että “aukioloaikoina” Everestillä on ruuhkaa. Jopa yli tuhat ihmistä menevät Everestille joka vuosi. Kokemattomat kiipeilijät vuorella tarkoittaa, että nopeammat liikkujat joutuvat odottamaan edellä menijöitä, joka puolestaan pitkittää reissua ja paleltumisen riski suurenee. Vuorikiipeilijöiden nyrkkisääntönä on, että mitä nopeammin pääsee huipulle ja takaisin, sen parempi. Huolet eivät ole syntyneet tyhjästä – vuonna 1996 kahdeksan kiipeilijää kuoli jouduttuaan odottamaan etenemistä rinteellä. Kaksi kuolonuhreista olivat maailman parhaita vuorikiipeilijöitä. Kiipeilyturismi tuottaa Nepalille arvioilta yli 300 miljoonaa euroa vuodessa, jonka johdosta retkiä ei haluta peruuttaa vaikka olosuhteet olisivat selvästi heikentyneet. Asia on harvinaisen kaksipiippuinen, sillä köyhälle maalle Everestin kiipeilyretkien tuotto on elintärkeää. Samanaikaisesti kiipeilijöiden määrä kasvaa tasaisesti, ja keskimääräinen kiipeilytaito laskee. Tutkijat ovat arvioineet, ettei kuolonuhrien vuosittainen lukema tule ainakaan laskemaan lähivuosina.