Skip to content
Menu
Lounnontie Teilija Lehti
  • ETUSIVU
Lounnontie Teilija Lehti
Maanjäristyksiä ja tsunameja

Maanjäristyksiä ja tsunameja

Posted on elokuu 28, 2020

Maailma myllertää. Välillä maapallo myllertää enemmän kuin toisinaan. Viime vuosina ja vuosikymmeninä maanjäristyksiä ja tsunameja on ollut kasvavassa määrin. Tällaiset luonnonmullistukset nousevat aina uutisissa suuriin otsikoihin, sillä usein valitettavasti puhutaan ihmishengistä näiden onnettomuuksien yhteydessä. Ihmishenkien lisäksi maanpäälliset tuhot ovat usein negatiivisessa mielessä henkeä salpaavia; erilaisia rakennustuhoja, teiden sortumia, aineellisia tuhoja ja paljon muuta. Maanjäristysten ja tsunamien yhteydessä ei koskaan puhuta positiivisista asioita, vaan aihe on hyvin karvoja nostattava ja negatiivinen.

Maapallolla on useita maita, joissa on totuttu vuosien saatoissa pieniin maanpinnan ravistuksiin ja väristyksiin. Tällaiset maat sijaitsevat usein mannerlaattojen reunoilla. Mannerlaatat liikehtivät tasaisin väliajoin ja aiheuttavat liikehdinnällään tuhoja maapalolla. Osassa maita, joissa liikehdintää tapahtuu usein, on osattu varautua mahdollisiin tilanteisiin jollain tapaa. Tällaisissa maissa taloja rakennetaan usein hieman muista maista poikkeavalla tavalla, hieman joustavammilla materiaaleilla. Samoin tällaisissa maissa ruokavarastoja pidetään jatkuvasti kaapeissa, koska koskaan ei voi varmuudella tietää, milloin maanpinta seuraavan kerran tärisee ja millä voimakkuudella. Tämän paremmin maanjäristyksiin ei kai oikein voikaan varautua.

Tuhoisia tsunameja on uutisissa näkynyt viimeisten vuosikymmenten aikana valitettavan monia. Tsunami on suuri hyökyaalto, joka syntyy usein siitä, kun merenpohjassa on tapahtunut jonkin tasoinen maanjäristys tai suurempi liikehdintä. Maanjäristys merenpohjassa saa aikaan suuren aallon, joka lähtee kulkemaan mahdollisesti jonkin maan rannikkoa kohti. Hyökyaallolla on todella suuri voima ja se kuljettaa suurta vesimassaa mukanaan, ihminen harvemmin pystyy taistelemaan hyökyaatoa vastaan. Usein yhdestä hyökyaallosta syntyy toinen ja mahdollisesti monia muita suuria niin ihmisiä kuin eläimiä vahingoittavia aaltoja. Monille on jäänyt varmasti mieleen vuonna 2004 Thaimaassa tapahtunut suuri tsunami, se on yksi viime vuosikymmenien suurimmista tsunameista. Thaimaassa tapahtuneet tsunamin seurauksena kuolonuhreja syntyi järkyttävän paljon. Tämä tsunami kosketti myös suomalaisia, koska juuri tuolloin Thaimaassa oli paljon suomalaisia lomailemassa.

Maapallon maanjäristyksille alttiit alueet

Maapallon maanjäristyksille alttiit alueet

Maapallolla tapahtuu maanjäristyksiä todella useissa maissa. Suurta osaa maanjäristyksistä ei kuitenkaan edes ehditä huomata muualla kuin seismologisissa mittauspisteissä. Maapallolla tapahtuu jonkinlaista liikendintää jatkuvasti. Myös Suomessa todetaan maanjäristyksiä, mutta niitä maamme asukkaat harvemmin edes tuntevat tai huomaavat. Kaikki maanjäristykset eivät siis onneksi ole suuria tuhoja aiheuttavia järistyksiä. Maapallolla tapahtuvia maanjäristyksiä voi seurata internetistä erilaisilta nettisivuilta. Suomessa maanjäristyksiä kartoittaa ja rekisteröi muun muassa Seismologian instituutti. Maanjäristyksistä kertovia karttoja on mielenkiintoista tarkkailla. Toisaalta maanjäristyksistä kertovat kartastot kertovat usein valitettavan negativiisia asioita ja tapahtumia, joita ei mielellään haluaisi kuulla. Maanjäristysten kartoitus ja rekisteröinti on tosin äärimmäisen tärkeää, sillä samalla voidaan valmistautua mahdollisiin tsunameihin tai jälkijäristyksiin. Tsunameista ehditään mahdollisesti varoittaa eri maiden asukkaita, jotta mahdollisia tuhoja saataisiin pienennettyä jo etukäteen.

Maapallolla on useita maita, joissa maanjäristykset ovat melkein kuin arkipäivää. Tällaisia maita ovat muun muassa Japani, Turkki, Intian valtameren alueet esimerkiksi Sumatra ja monia muita. Japani on monille tuttu ja nimen omaan maanjäristysten uutisointien takia. Japanissa maanjäristyksiä tapahtuu jatkuvasti, suurin osa niistä on onneksi kuitenkin pienempiä tärähdyksiä. Toki suurempia järistyksiä mahtuu tasaisin väliajoin mukaan. Osassa maanjäristyksiä on aiheutunut myös hyökyaaltoja eli tsunameja. Viimeisin suurempi maanjäristys tapahtui Japanissa vuonna 2011, jossa menehtyi yli 15 000 ihmistä sekä tapahtui suuri ydinvoimalaonnettomuus. Japaniin matkustavien on aina syytä ottaa huomioon maanjäristysten mahdollisuus eri alueilla. Intian valtameren eri alueilla, esimerkiksi Thaimaassa tai Balilla, tapahtuu myös suhteellisen säännöllisin väliajoin eri kokoisia järistyksiä. Osassa tapauksia voimakkaat tsunamit ovat seuranneet järistyksiä. Intian valtameren alueilla on paljon turismia, joten myös niillä alueilla on maanjäristysten ja tsunamien mahdollisuus otettava huomioon. Turistien suosimassa Turkissa kannattaa myös järistysten mahdollisuus pitää mielessä.

Viimeisimmät artikkelit

  • Maanjäristyksiä ja tsunameja
  • Lumivyöryt, faktaa ja tietoa
  • Maanjäristykset
  • Äärimmäiset sääolosuhteet, tornadot ja supertornadot
  • Mikä on tsunami ja kuinka se syntyy?

Arkistot

  • elokuu 2020
  • joulukuu 2019
  • lokakuu 2019
  • elokuu 2019
  • kesäkuu 2019
  • huhtikuu 2019
  • helmikuu 2019
  • heinäkuu 2018
  • kesäkuu 2018
  • toukokuu 2018
  • huhtikuu 2018
  • maaliskuu 2018
tammikuu 2021
ma ti ke to pe la su
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
« elo    

© 2021 Lounnontie Teilija Lehti